Freelance-ohjelmistokehittäjän elämää

UncategorizedComments are off for this post.

You Are Here:Freelance-ohjelmistokehittäjän elämää

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini! Olen freelancerina toimiva IT-alan ammattilainen Helsingistä ja täältä blogista pääset seuraamaan edesottamuksiani alalta. Ohjelmistokehittäjän arki on hektistä, mutta palkitsevaa, ja täällä pääset lukemaan siitä lisää. Olen opiskellut tietojenkäsittelytieteitä ja ohjelmistokehitystä yliopistossa, mutta parhaiten osaamistani on kehittänyt mielenkiinto alaa kohtaan ja vapaa-ajan puuhastelu koodauksen parissa. Freelancerina toimiessani olen itse itseni pomo, mikä on toisinaan stressaavaa, mutta yleisesti ottaen erittäin vapauttavaa. Saan itse päättää milloin työpäiväni alkaa ja loppuu, kunhan saan vaaditut hommat tehtyä. Voin myös tehdä töitä mistä tahansa ja viimeisimmän projektin viimeistelinkin palmujen alta Välimerellä, mukanani läppäri ja kylmä juoma. Blogissani kirjoitan siitä, miten toimia omana pomonaan, millaista ohjelmointi on, sekä kannattaisiko juuri sinunkin lähteä tälle alalle. Tällä hetkellä ohjelmistokehittäjistä on pulaa ja hyvin tehdyistä projekteista on mahdollista saada todella hyvät tienestit. Toisinaan työpäivät saattavat venyä pikkutuntien puolelle, mutta valmis projekti antaa kaiken anteeksi.

Millaista on ohjelmistokehittäminen?

Olen ollut tietotekniikasta kiinnostunut jo aivan pienestä lapsesta saakka. Silloin tietokoneet olivat vielä suuria ja tehottomia, ja älypuhelimista ei ollut tietoakaan. Näistä ajoista on tultu kauas ja ohjelmistokehitys on ottanut suuria harppauksia eteenpäin. Itse teen tasapainoisesti sekä front-end että back-end kehitystä. Ensiksi mainitusta käytän HTML:n, Javascriptin ja CSS:n lisäksi eniten Reactia ja JQueryä. Back-end puolelta olen tehnyt sovelluksia eniten Javalla, C#:lla sekä Pythonilla. Viimeisimmät projektini ovat olleet web-kehittämistä sekä pelikehittämistä. Itseäni kiinnostaa myös graafinen suunnittelu ja sen taitaminen laajentaakin koodarin työkalupakkia; jos osaat sekä koodauksen että visuaalisen suunnittelun, pystyt hoitamaan koodarin ja suunnittelijan, eli kahden ihmisen, työn kerralla. Tällaiselle osaamiselle on juuri nyt kysyntää. Suosikkiprojektini ovat olleet peliprojekteja, joissa työskennellään animaattoreiden ja käsikirjoittajien kanssa. Olen myös tehnyt CRM-järjestelmiä sekä Intranet-ratkaisuja yrityksille, mutta näissä vaaditaan usein vähemmän luovuutta ja enemmän järjestelmällisyyttä ja kurinalaisuutta.

Freelancerina vapaampi arki

Urani aikana olen ehtinyt työskennellä eri kokoisissa yrityksissä aina harjoittelijasta esimiestason tehtäviin asti. Vaikka tämä on ollut mukavaa ja kehittävää, tunnen, että olen parhaimmillani, kun olen vastuussa itse omasta työstäni eli toimin freelancerina. Freelancerina toimiminen antaa ajallista ja paikallista vapautta; ei ole kellokortteja, toimistoaikoja tai avokonttoreita. Työt voi hoitaa kukonlaulun aikaan tai vaikkapa keskiyöllä, ihan miten oma työrutiini kulkee. Itse tykkään herätä arkisin aikaisin työskentelemään ja pitää loppupäivän vapaata. Toisinaan saatan iltaisin palata korjailemaan tai viimeistelemään jotain, mikä saattaa olla petollista, sillä aika koodin parissa hujahtaa huomaamatta ja havahdun siihen, että kello lyö jo seuraavaa päivää. Koodarin työ on paikallaan olemista tietokoneen ääressä, ja siksi koitan harrastaa vapaa-ajallani lajeja, joissa pääsen viettämään aikaa ulkoilmassa. Tällä hetkellä tykkään erityisesti pyöräilystä ja kajakoinnista, joihin on mukavat mahdollisuudet Helsingissä ja Helsingin lähistössä. Myös näistä pääset lukemaan tässä blogissa.

About the author:

Top