Tietotekniikka nykypäivänä – Pienempi on suurempi

UncategorizedComments are off for this post.

You Are Here:Tietotekniikka nykypäivänä – Pienempi on suurempi

Innovaatio on kaiken alku. Ainakin, mitä tulee tietoteknologiaan. Ensimmäiset tietokoneet olivat tilaa vieviä ja valtavasti virtaa kuluttavia laitteita, joita rakennettiin yksin kappalein. Sitten keksittiin transistori. Tämä mahdollisti sen, että tietokoneet voitiin tehdä pienemmiksi. 1960-luvulla ennustettiin, että maailmaa ohjaa muutama supertietokone. Kuvaan tuli innovaatio ja keksittiin mikroprosessori, joka mahdollisti tietokoneet kotitalouksiin. Vuonna 1969 ihminen astui ensimmäisen kerran kuun pinnalle. Apollo 11 oli varustettu tietokoneilla, joiden kapasiteetti oli pienempi kuin nykyisissä henkilöautoissa olevissa. Siitä lähtien on informaatioteknologia kehittynyt vauhdilla, jota kukaan ei osannut ennustaa. IT on astunut kaikille elämän aloille, ja uusia innovaatioita tulee jatkuvalla syötöllä. Tämä on luonut myös täysin uusia ammattialoja ja valtavasti haasteita esimerkiksi koulutukseen. Alan nopea kehitys tekee sen, että koulutus ei tahdo kestää tässä huimassa vauhdissa mukana. Jo koulutuksen painopisteiden oikea suuntaaminen on vaikeaa, koska tämän päivän tarpeet saattavat jo huomenna olla historiaa. Toisaalta, hyvät osaajat rekrytoidaan heti huolimatta siitä, onko heillä alan koulutusta vai ei.

Globaalia osaamista

IT on ajasta ja paikasta riippumatonta, monessakin suhteessa. Tietotekniikalla ei ole kahdeksan tunnin työpäiviä, vaan laitteet ja koneet hoitavat tehtäväänsä 24/7. Tämä on tavallaan totta myös alalla työskentelevien kohdalla. Koska ala on globaali, sen tekijätkin sijaitsevat ympäri maailmaa. Alan kehitys ei siis vaadi ympärilleen seiniä. Silicon Valley oli ja on toki edelleenkin jonkinlainen alan keksintöjen alkukoti, mutta tämän päivän innovaatiot saattavat syntyä esimerkiksi Intian Mumbaissa tai vaikkapa Vladivostokissa, jossa peräkammarin pelle peloton keksii hyvän idean vaikkapa pelialalle. Informaatioteknologian levittäytyminen kaikille elämän aloille vaatii valtavasti lisää uusia alaa osaavia työntekijöitä. Jos olet jonkin IT-teknologian osa-alueen taitaja, työpaikan löytyminen on enemmän kuin varmaa. Jo terveydenhuoltoalan modernisaatio vaatii alalle koulutettua henkilökuntaa laitteiden ja ohjelmistojen huoltoon ja kehitystyöhön. Joka päivä tulee jotain uutta ja jonkun on myös hallittava se, että se voitaisiin ottaa käyttöön. Tämä massiivinen kasvu, ei pelkästään terveydenhuollon alalla, on kuumentanut osaajamarkkinat, ja jos olet pätevä jollakin osa-alueella, saat melkein itse määritellä palkkasi.

Pelaamisen arvostettu taito

Vaikka IT-alan kehitys on nopeaa ja jatkuvaa sen kaikilla osa-alueilla on kuitenkin meillä Suomessa juuri nyt kaikkein kuuminta hottia pelialan kehitys. Pari suurta pelialan yhtiötä Suomessa on uurtanut uraa globaalisti ja niiden saavuttamien tulosten innoittamana houkutelleet alalle jatkuvasti uusia tekijöitä. Pelin kehittäjiä pulpahtelee esiin paitsi meillä Suomessa, myös maailman laajuisesti jatkuvasti. Samoin ala kasvaa valtavaa vauhtia, eivätkä vain perinteiset älylaitteilla pelattavat ajankulupelit, vaan myös, ja ennen kaikkea, erilaiset kasino- ja rahapelit. Pelien kehittäminen on tiimityötä, ja meillä Suomessakin jo lähes parikymmentä prosenttia alan osaajista tulee ulkomailta. Homma toimii myös toisin päin, eli päteviä suomalaisia pelinkehittäjiä työskentelee paljon ulkomailla. Pelialalta juontuu myös termi gamifikaatio, joka tarkoittaa lyhyesti sitä, että pelien elementit ja toimintamallit otetaan käytäntöön perinteellisemmillä softa-alueilla. Hyvinä esimerkkeinä tästä vuorovaikutuksesta on opetus ja projektienhallinta alat, joissa jo nyt hyödynnetään pelillistämistä. Peliala on tällä hetkellä nopeassa kasvussa ja osaajat viedään käsistä. Toisaalta alalle kouluttautunut henkilö voi tulevaisuudessa työllistyä sellaisiin työtehtäviin, joita ei vielä edes ole olemassa.

About the author:

Top