Nokiasta polvi paranee – parhaat ohjelmistoyritykset Suomessa

UncategorizedComments are off for this post.

You Are Here:Nokiasta polvi paranee – parhaat ohjelmistoyritykset Suomessa

Tänään olisi tarkoitus puhua nykypäivän suomalaisista ICT-alan yrityksiä, joille työskenteleminen olisi kunnia. Suomi on IT-buumin alusta asti ollut iso nimi alalla. Kertokoot tästä se, että monelle ulkomaalaiselle tulee Suomesta yhä ensimmäisen mieleen Nokia. Suomen tarina tämän alan huippumaana ei kuitenkaan rajoitu Nokiaan. Ohjelmoijien uusi sukupolvi tuottaa sitkeästi sisältöä alalle, jossa kilpailu on kovaa. Ala on kovassa nosteessa ja vetää puoleensa nuoria lahjakkuuksia. Nämä tulevaisuuden oman alansa huippuosaajat tietävät, että tässä on jotain, mikä ei ole ihan heti kuolemassa.

Suomen ero moneen muuhun maahan on se, että ohjelmoijamme ovat usein varsin nuoria. Moni IT- ja ohjelmistoalan yritysten työntekijä on vasta juuri päässyt koulunpenkiltä. Tämä uusi veri on se, mitä on kiittäminen, kun puhutaan Suomen menestyksestä IT-alalla. Suomi tarvitsee innovatiivisia osaajia sekä keinoja saattaa heidät menestyksen tielle. Moni ICT-alan suurista suomalaisista nimistä on aloittanut yksinkertaisesta startup-yrityksestä. Ohjelmiston suunnitteluun ja tuottamiseen keskittyviä startup-yrityksiä syntyy kuin sieniä sateella, ja Suomi todistaa kerta toisensa jälkeen, että pienestä maasta voi tulla jotain suurta.

Supercellin supermiehet

Supercell on yksi näistä edellä mainituista startup-yrityksestä alkaneista ohjelmistoalalla päätä huimaavaa menestystä niittäneistä suomalaisyrityksistä. Vuonna 2010 kuusi kappaletta suomalaisia pelinkehittäjiä laittoi hynttyyt yhteen, ja tästä syntyi menestystarina, joka tunnetaan nimellä Supercell. Lyhyessä ajassa Supercell kasvoi yritykseksi, joka tänä päivänä tahkoaa toiseksi suurinta liikevaihtoa Suomessa. Suuruusluokaksi annettakoon, että viime vuonna firma maksoi osinkoja 909 miljoonaa. Sen kehittämä Clash of Clans on kruunattu Applen sovelluskaupan kaikkien aikojen tuottavimmaksi peliksi. Sellaisen menestystarinan tämä pienestä alkanut yritys tarjoaa.

Suomalaista Fintechiä

Kaikki menestyjät eivät ole yhtä tunnettuja kansan keskuudessa kuin Supercell. Fintech, eli finanssiteknologia, ei ole yhtä mediaseksikäs kuin peliala, mutta sieltäkin löytyy monta kiitosta ansaitsevaa nimeä. Ala tarjoaa kilpailijan perinteisille pankeille, ja kunnianhimoa ei tältä alalta puutu. Fintechstartupit ovat nostaneet esille ajatuksen yleiseurooppalaisesta pankkitilistä. Ruotsi on alan ykkösnimi, mutta Suomi pitää hyvää kakkossijaa. FellowFinance, PayiQ ja Euroloan ovat esimerkkejä suomalaisista kasvuyrityksistä tällä alalla. Tavallinen pankkiasiakas saa kiittää finanssiteknologiaa esimerkiksi Siirto-sovelluksesta, jonka taustalla olevan teknologian voi liioittelematta sanoa mullistaneen maksupalvelut.

Vanha kunnon Tieto

On tässä annettava kunniaa niillekin yrityksille, jotka puurtavat hyvää työtänsä vuodesta toiseen. Tieto on yksi näistä. Kyseinen yritys aloitti toimintansa vuonna 1968 Tietotehdas Oy:nä. Aluksi se oli lähinnä omistajiensa tietokoneiden säilytyskeskus. Nykypäivänä Tieto ja sen 14 000 työntekijää kahdessakymmenessä maassa tuottavat IT-palveluja moneen lähtöön ja hyvällä menestyksellä. Liikevaihto on tänä päivänä ”vaatimattomat” 1,5 miljardia. Jottei Tietoa tule ylistäneeksi vain numeroin, sanottakoon myös, että yritys on alusta asti pyrkinyt toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Vastuullisesta ympäristötoiminnastaan yritys onkin saanut kiitosta ja palkintoja.

Ei pelkkää mainetta ja mammonaa

Koska raha ja menestys eivät ole kaikki kaikessa, on sanottava, että monessa suomalaisessa ICT-alan yrityksessä on muitakin huomioimisen arvoisa puolia. Esimerkiksi Supercellin kohdalla haluan sanoa, että sen lisäksi, että Supercell on palkittu Pohjoismaiden parhaana startup-yrityksenä ja vuoden suomalaisena pelinkehittäjänä, se kantaa myös kunniaa Suomen parasmaineisena yrityksenä ja Suomen maineikkaampana työnantajana. Tämä kertoo siitä, että Supercellillä ihmisen on hyvä olla. Sen työntekijät voivat kantaa työnantajansa nimeä ylpeydellä. Kyllä minulle ainakin kelpaisi joku päivä löytää tieni sellaiseen paikkaan!

About the author:

Top