Ryhdy oman elämäsi IT-ammattilaiseksi

UncategorizedComments are off for this post.

You Are Here:Ryhdy oman elämäsi IT-ammattilaiseksi

Lyhenne IT (informaatioteknologia) alkaa pian olla jäänne ajoilta, kun tietokoneet ja tietoliikenneyhteydet eivät vielä olleet osana jokaisen ihmisen arkea. IoT, eli Internet of Things tai suomalaisittain esineiden ja asioiden internet, on jo nykyaikaa, ja sen myötä yhä useammassa jokapäiväisessä sähkölaitteessa on mukana informaatioteknologiaa. Puhumattakaan taskuissa kulkevista älypuhelimista ja tablettitietokoneista, joiden suoritustehot olisivat vielä 15 vuotta takaperin kilpailleet pöytäkoneiden kanssa. Nykyään älypuhelinten roolina onkin usein eri IT- ja älylaitteiden ohjaaminen ja hallinnointi; puhelimen avulla voi esimerkiksi ohjata asunnon valaisimia, lukita älylukkoja tai vaikkapa kytkeä samassa Wi-Fi-verkossa olevia pistorasioita päälle ja pois. IT-ala voi siis innovaatioiden valossa paremmin kuin koskaan.

Yksi hyvän älylaitteen tärkeimmistä kriteereistä on, että sen käyttöliittymä on yksinkertainen ja helposti opittava. Tästä syystä ihan kuka tahansa ei voi ryhtyä suunnittelemaan uusia IT-ratkaisuja ja -laitteita, mutta toisaalta alalla kaivataan paljon muitakin tekijöitä kuin uusia tuotteita suunnittelevia insinöörejä. Kun älyteknologia puhelimen kanssa paritettavista kelloista internetiin yhdistettäviin jääkaappeihin jatkaa uusien käyttötarkoitusten ja -kohteiden laajentamista, kasvaa IT-spesialistien tarve samassa mittakaavassa. Enää ei riitä, että osaa asentaa asiakkaalleen tulostimen tai reitittimen, vaan nykyisellään IT-ala nojaa vahvasti puhelinten ja niiden lisävarusteiden varaan. Teollisuudessa informaatioteknologialla on toki omat käyttösovelluksensa, mutta tässä keskitymme juuri kuluttajan arjessa näkyviin tuotteisiin.

Uravaihtoehtoja

Kun IT-alan kenttä on laajentunut, myös ammattinimikkeiden määrä on kasvanut. Erikoisasiantuntijoita tarvitaan softapuolelle (eli koodia kirjoittamaan), hardware-osastolle (eli komponentteja kolvaamaan), tukipalveluihin (näyttöjä ja emolevyjä korjaamaan), hallintoon, markkinointiin, asiakaspalveluun, myyntiin… Lista on pitkä. Aikoinaan käsite ”IT-ammattilainen” loi ihmisten mieliin, karrikoidusti ilmaistuna, kuvan vanhempiensa kellarissa asuvasta nörtistä, jonka kaikki aika meni tietokoneen näytön edessä. Tänä päivänä kyseiset ”nörtit” ovat kuitenkin kuumaa kamaa työmarkkinoilla, kun teknologia-alan startup-yrityksiä syntyy Suomeen harva se päivä. Ala on jopa niin kilpailtu, että monet kotimaiset yritykset joutuvat tuomaan työvoimaa ulkomailta Suomeen, kun parhaat ammattilaiset viedään heti käsistä.

Mistä pätevyys?

IT-bisnes on tasa-arvoista, koska uusista alan oppilaitoksista huolimatta päätyminen isoonkin teknologiayritykseen töihin ei vaadi välttämättä mitään tutkintoja tai todistuksia. Varsinkin koodaaminen on luovaa työtä, jossa koodarin työn jälki ja käytetyt metodit puhuvat puolestaan. Moni nykyinen suurmenestyjä onkin opetellut koodaamisen alkeet itse ja lähtenyt pienestä liikkeelle luoden suuriakin IT-imperiumeja. Elon Musk ja Mark Zuckerberg ovat loistavia esimerkkejä tällaisista henkilöistä. Alan kouluun meneminen ei kuitenkaan mene hukkaan ja yksityisiä ”koodikouluja” onkin netti pullollaan. Ja jos laitteiden kanssa näpertäminen kiinnostaa, esimerkiksi Applen nettisivujen kautta voi kouluttautua sertifioiduksi iPhone-huoltajaksi. Muillakin suuryrityksillä on omia sertifikaatteja, joita voi kuka tahansa suorittaa (maksua vastaan).

Töihin!

Koska ala joutuu elämään vahvasti nykyajan trendeissä ja teknologiassa mukana, myös työmarkkinat eroavat perinteisestä TE-toimiston sivujen selaamisesta. Työntekijöitä haetaan IT-piireissä Facebookissa, Redditissä, suorahaulla ja usein myös perinteisen puskaradion kautta. Oma aktiivisuus on myös isossa roolissa töitä etsiessä. Ja jollei töitä löydy etsimällä, voi aina kokeilla omia siipiään ja alkaa tarjota itse omia palveluitaan yrityksille ja kuluttajille. Kevytyrittäjyyden kautta on hyvä kokeilla omia sovellus- tai peli-ideoitaan, ja pystyyhän aluksi vaikka sivutoimisena tekemään IT-konsultin tai asiakaspalvelijan tehtäviä. Kotitoimistosta käsin voi kuka tahansa ponnistaa Muskin ja Zuckerbergin jalanjäljissä menestyksen polulle, kunhan intoa alalle riittää!

About the author:

Top