Uskomattomia IT- ja teknologiafaktoja

UncategorizedComments are off for this post.

You Are Here:Uskomattomia IT- ja teknologiafaktoja

Maailman mielenkiintoisin keskustelunaihe saattaa hyvinkin olla teknologia ja sen huikean nopea kehitys vuosikymmenten aikana. Monelle pelkkä ajatus siitä, kuinka nykyajan teknologia ja IT-laitteet toimivat niin sulavasti arjen auttajina, on suuren hämmästyksen aihe. Ainoastaan teknologiaa opiskelevat ymmärtävät kaikki sen salaisuudet. Harva kuitenkin tietää, kuinka paljon outouksia, virheitä ja vääriä ratkaisuja alalla on koettu vuosikymmenten aikana. Monet näistä uskomattomista faktoista ainoastaan lisäävät ymmärrystä ja arvostusta vaikeaan luomistyöhön, jonka takia me elämme nykyisessä huippuälykkäässä, teknologiarikkaassa ja mukavassa yhteiskunnassa.

Aloittakaamme aivan perusteknologiasta: harva tietää, että nykyinen kaikkien tuntema QWERTY-näppäimistö oli alun perin suunniteltu hidastamaan kirjoitusta. Ennen kirjoitettiin kirjoituskoneilla, joiden näppäimistöllä oli erittäin helppo kirjoittaa. Monesti kirjoittaminen sujui kuitenkin liian nopeasti, jolloin kirjaimet jumittuivat. QWERTY-näppäimistön oli tarkoitus hidastaa kirjoittamista niin, ettei jumittautumista tapahtuisi. Tänä päivänä näppäimistö on vakiintunut tietokoneiden näppäimistöksi ympäri maailmaa, kun taas enää muutama pystyy kirjoittamaan vanhalla kirjoituskoneella. Toinen teoria QWERTY-näppäimistön synnystä liittyy morseaakkosiin. Näppäimistössä olevien kirjainten sijoittelun kun uskottiin nopeuttavan morseaakkosten purkamista.

Internetin ihmeellinen maailma

Internet on muuttanut ihmisten elämää ennen kaikkea 2000-luvun alusta lähtien. Netin kautta pidämme yhteyttä ystäviimme, opiskelemme, tutkimme asioita, teemme ostoksia ja vaikkapa pelaamme. Tuskinpa moni tietää kuitenkin sitä, että sähköpostia pystyi lähettämään ennen maailmanlaajuisen tietoverkon syntyä. Vuonna 1984 televisio-ohjelmassa nimeltä Database esiteltiin sähköpostin lähettämistä. Tähän tarvittiin ainoastaan tietokone (jotka olivat harvassa siihen aikaan) sekä lankapuhelin, joita käyttämällä luotiin yhteys palveluun nimeltä Micronet. Tuohon aikaan sähköpostiosoitteita ei ollut vielä olemassa, vaan kaikki osoitteet olivat numeroita ja kirjaimia. Kyseisen Databasen meiliosoite oli 7776a.

Fonttien muuttaminen säästää tulostimen mustetta

Tärkeiden asiakirjojen, koulupapereiden tai matkalippujen tulostaminen on monelle arkipäiväinen toiminto. Tulostinta käyttävät tietävät, kuinka nopeasti muste loppuu, vaikka sitä yrittäisi käyttää kuinka säästeliäästi. Teknologiaihmiset ovat kuitenkin löytäneet tavan säästää mustetta ihan oikeasti, nimittäin fonttia muuttamalla. Aivan oikein: valitsemalla oikeanlaisen fontin pystyy säästämään tulostimen mustetta. Poimimalla listalta kevyemmän fontin voi säästää mustesuihkuprintterillä tulostaessa jopa 10 prosenttia mustetta. Kevyempien fonttien nimistä löytyy yleensä sana ”light”. Ainoa huono puoli on se, että harva kotikäyttäjä tulostaa tarpeeksi suuria määriä, jotta kyseinen säästö olisi näkyvä.

Yli 90 prosenttia maailman rahoista on digitaalisessa muodossa

Tarkalleen ottaen 92 prosenttia kaikesta maailman rahasta on digitaalisessa muodossa ja vain 8 prosenttia on fyysistä rahaa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaikki raha, jonka ansaitsemme, siirrämme, käytämme ostoihin ja maksuihin sekä palveluihin sijaitsee ainoastaan tietokoneilla ja kovalevyillä. Pankit säilövät rahaa elektronisesti, ja se on ollut kasvava trendi viimeisten vuosien aikana, kun ihmisiä kehotetaan maksamaan luotto- ja pankkikorteilla sekä mobiilisovelluksilla, jolloin fyysinen raha ei siirry paikasta toiseen. Digitaalisen rahan huono puoli on sen haavoittuvaisuus hakkerien ja muiden teknologiavarkaiden varkausyrityksille.

Tietokoneiden huikea kehitys

Tietokoneiden kehitys on yksi kiehtovimmista asioista maailmassa. Tietokone on kokenut huikean matkan 2,5 metrisestä ja 30 tonnia painavasta ensimmäisestä tietokoneesta nykyiseksi alle kilon painavaksi kannettavaksi tietokoneeksi. Ennen ensimmäistä sähköllä toimivaa tietokonetta venäläinen Vladimir Lukyanov rakensi vuonna 1936 vedellä toimivan tietokoneen, jonka tarkoitus oli enemmänkin avustaa laskutoimintojen tekemisessä. Erilaisia nappeja ja nuppeja muuntelemalla koneen putkistoissa liikkuva vesi siirtyi paikasta toiseen. Lukyanov pystyi suorittamaan ainoastaan tiettyjä laskelmia, joiden lopputulokset pystyttiin toteamaan mittaamalla joidenkin laitteen ennalta määriteltyjen putkien veden korkeus.

About the author:

Top