Tietotekniikan alkuperä

UncategorizedComments are off for this post.

You Are Here:Tietotekniikan alkuperä

Oletko tullut koskaan miettineeksi, kuinka vanha keksintö tietokone on? Vastaukset voivat yllättää, sillä monien mielestä jo antiikin Kreikassa käytetty Antikytheran kiekko oli eräänlainen tietokone, jolla voitiin ennustaa taivaankappaleiden liikkeitä. Lisäksi antiikin Kreikan ja Rooman teattereissa käytettiin tiettävästi köysiin ja niiden solmuihin perustuvia laitteita, joilla voitiin automaattisesti liikuttaa näyttämön kulisseja. Historian saatossa on todellakin ollut olemassa monenlaisia tietokoneisiin rinnastettavia laitteita, kuten vaikkapa reikorttia käyttävä Jacquardin kutomakone 1800-luvun alussa.

Nykyaikaisen tietokoneen synty

Nykyaikaisen tietojenkäsittelyn näkökulmasta tietokoneelta edellytetään kuitenkin muutamia tunnistettavia asioita, kuten ohjelmoitavuutta ja muistia. Tiettävästi ensimmäisiä ajatuskokeita tällaisesta koneesta 1900-luvun alussa teki Alan Turing – sama mies, joka monien mielestä ratkaisi toisen maailmansodan kulun murtamalla saksalaisten salakirjoituksen. Turing kuvitteli kirjoituskoneen, jolla voisi toteuttaa erilaisia ohjelmoituja operaatioita. Jo ennen tätä oli olemassa toimivia laskukoneita, kuten esimerkiksi Pascalin ja Babbegen algebrakoneet, mutta ne eivät olleet ohjelmoitavia laitteita, vaan suorittivat tietyt niihin ennalta rakennetut laskutoimenpiteet mekaanisesti.

Binäärilogiikka

Alan Turing oli siis kehittänyt eräänlaisen ohjelmoitavan kirjoituskoneen, mutta se oli olemassa vain paperilla. Sen sijaan kunnia ensimmäisestä konkreettisesta ja toimivasta tietokoneesta annetaan usein saksalaiselle Konrad Zuselle, joka rakensi 1930-luvulla rele-kytkimillä toimivan laitteiston, joka käytti kaksiarvoista (1 ja 0) matematiikkaa eli niin sanottua binäärilogiikkaa. Koneelle hän antoi nimen Z3. Siinä oli alkeellinen muisti ja siihen pystyi tekemään ohjelmia. Vuonna 1950 hän sai valmiiksi Z4-tietokoneen, joka oli maailman ensimmäinen kaupallisesti myyty tietokone.

1950-luku oli nopean kehityksen aikaa ja varsinkin Yhdysvalloissa oltiin jo pitkällä nykyaikaisen tietotekniikan taipaleella. Ongelmana olivat vielä käytössä olleet elektroniputket, jotka hajoilivat herkästi, yhdessä tietokoneessa oli tuhansia putkia, mutta tämäkin ongelma poistui transistorin ja lopulta mikropiirien keksimisen myötä. Tyyppillinen 60- ja 70-luvun tietokone oli huoneen tai vähintäänkin kaapin kokoinen ja se oli suorituskyvyltään heikompi kuin 1990-luvun Nokia-matkapuhelimet. Ensimmäiset ohjelmointikielet olivat kuitenkin syntyneet ja kehitys kohti nykyistä IT-maailmaa oli alkanut.

About the author:

Top